Quantcast
Channel: Spill – Prisjakt Forbruker
Viewing all articles
Browse latest Browse all 55

Xbox One eller Playstation 4 – Hvilken velger du?

$
0
0
Foto: Sony, Microsoft.

Er du i tankeboksen om du skal kjøpe ny konsoll eller bytte ut den gamle? Det kan være vanskelig å velge hvilken konsoll man skal ha. For å gjøre valget litt enklere tar vi deg gjennom forskjellene på de to største konsollene på markedet – Xbox One og Playstation 4.

I denne runden utelater vi mindre produsenter og til og med Nintendo Wii U. Dette er fordi vi vil kun fokusere på spesifikasjonene på de to aller største kokurentene. Nintendo Wii U kommer i neste runde eller i en egen artikkel, der vi går grundig gjennom dette.

 

Åtte generasjoner spillkonsoller

 

Xbox

Den første Xbox-konsollen kom i 2001 som er direkte konkurrent til Sonys Playstation 2, Sega Dreamcast og Nintendo Gamecube. Året etter lanserte Microsoft Xbox Live som gjorde det mulig å spille mot eller med hverandre over internett, se hvilke venner som var online og hvilke spill de spilte.

I 2005 kom etterfølgeren Xbox 360 med kraftigere hardware, en forbedret Live-tjeneste og nye spill som utnyttet den oppdaterte teknikken i konsollen. Xbox 360 kom i tre varianter der de to siste utgavene hadde flere forbedringer med blant annet innebygd støtte for wifi og et nettere design.

Den siste konsollen i Xbox-serien er Xbox One som ble lansert sent i 2013 med enda flere forbedringer. Med denne kom det bluray-spiller, kraftigere hardware og et nytt lydformat som gir en bedre spillopplevelse. Xbox One markedsføres mer som et komplett mediesenter enn kun en spillkonsoll.

 

Playstation

Playstation så dagens lys som merkevare i slutten av 1994, på den tiden ble den lansert eksklusivt kun for det japanske markedet. Salget ble stor suksess for Sony som ventet seks år med å følge opp med neste generasjons konsoll, Playstation 2.

Playstation 2 tok opp kampen med Xbox med et sterkt varemerke og tung markedsføring. Denne kampen førte til at Segas Dreamcast måtte kaste inn håndkle. Playstation 2 hadde ikke noe som tilsvarte Xbox Live, men kunne tilby internettspill der man fikk tilgang via tredjepartservere.

Playstation 3 ble lansert i Japan i november 2006 og kom til resten av verden kort tid etter. Med den kom også innebygd harddisk og støtte for bevegelsesteknikk. Denne modellen er en direkte konkurrent til Xbox 360 og kan fortsatt kjøpes i butikk. Tre år etter den første utgaven kom en slim-modell som var 33 prosent mindre i størrelse.

Playstation 4 er den nyeste modellen fra Sony og til forskjell fra Xbox One blir denne løftet frem som en spillkonsoll i større grad enn et mediesenter. Den har omkonstruerte kontroller og nytt design og med raskere lansering enn Microsoft fikk den nye modellen raskt fotfeste på markedet.

 

Sony troner over Microsoft i dag

Playstation 4 lyktes i stor grad med lanseringen og dominerer konsollmarkedet i dag med mer enn 22,3 millioner solgte eksemplarer. Dette er et godt stykke foran Xbox One som har solgt 12,8 millioner eksemplarer.

Salget sier likevel ikke noe om fremtiden, selv om Sony står sterkest på markedet i dag. Microsoft har flere initiativ på gang for å lokke til seg enda flere tilhengere.

I November kommer Windows 10 til Xbox One, noe som gjør at den blir tettere integrert med økosystemet til Microsoft. Det blir også mulig å omprogrammere knappene på kontrollene (ikke bare Elite-kontrollen) og det er komplett DVR-funksjonalitet på vei.

Det er også snakk om støtte for Hololens som kun finnes som konseptprodukt i dag. Det er utvilsomt mange spennende ting på gang for Xbox One, men Sony kommer selvsagt ikke til å sitte stille på sidelinjen og se på.

Playstation 4 får stadig tunge oppdateringer med nye funksjoner og de satser stort på virtuell virkelighet med headsettet som står på dørsterskelen, Playstation VR. Sony tilbyr også muligheten til å stemme fram hvilke spill som skal være gratis på Playstation Plus som gir større sjanse for gode titler.

Det forventes også at begge konsollene skal oppgraderes med støtte for 4K-oppløsning gjennom HDMI 2.0-porter.

 

Xbox One Playstation 4 Baksida
Øverst: Halve baksiden på Xbox One. Nederst: Hele baksiden på Playstation 4

 

Forskjellene på konsollene

Så, hva er forskjellen på de siste konsollene rent teknisk?

Det er ikke så stor forskjell som man skulle tenke seg. Begge konsollene har åtte-kjerners prosessor, 8 gigabyte internminne, grafikkrets fra AMD og bluray-spiller.

Så langt er konsollene helt like, men tar vi en titt under lokket finner vi flere forskjeller.

 

Design, nettverk og porter

Målene på Xbox One er på 343 x 80 x 263 millimeter og veier 2,8 kilo. Det er en rektangulær minimalistisk designet boks, med svært lite detaljer, bortsett fra den lysende Xbox-logoen som lyser på forsiden.
På den ene siden er det en bluray-spiller med en eject-knapp, utover det er det ingen tilkoblingsmuligheter på forsiden.

Ser vi på baksiden finner vi kontakt for tilkobling av strømkabel, to hdmi-porter der en er for inn- og det andre for utsignal, en toslink-kontakt for digital lyd, ethernet-port, to 3.0 usb-porter, IR og Kinect-tilkobling.

Målene på Playstation 4 på sin side er på 275 x 53 x 305 millimeter og samme vekt som Xbox One på 2.8 kilo. Her får man også en rektangulær boks med et diagonalt design. Foran har den to usb-porter i tillegg til Bluray-spilleren.

Baksiden på Playstation 4 ser mer sparsom ut enn Xbox One. Den har en hdmi-port, toslink, ethernet og en dedikert port til Playstation camera.

For tilkobling til internett er det ethernet-port på begge konsollene som klarer gigabithastighet og wifi 802.11n. Når det gjelder trådløst er det forskjell på konsollene der Xbox One støtter både 2,4 og 5 gigahertzbåndet mens Playstation 4 kun støtter 2,4.

 

Strømforbruk

En annen ting som kommer litt i skyggen i sammenligninger av konsoller er strømforbruket.

Begge konsollene bruker mer strøm enn forgjengerne sine. Den som utmerker seg med mest forbruk er Xbox One i følge amerkanske National Resources Defense Council.

I følge NRDC bruker Xbox One, Playstation 4 og Wii U til sammen 10 milliarder kilowattimer årlig bare i USA.

Dette regner de ut gjennom snittforbruk på hver av konsollene. Xbox havner høyest opp med et forbruk på 233 kilowatt timer per år og Playstation 4 lander på 181 kilowatt timer per år. Den nærmeste konkurrenten til de to konsollene er Nintendo Wii U som utmerker seg med bare 37 kilowatt timer per år som til og med er lavere enn forgjengeren Nintendo Wii.

 

Statistikk fra National Resources Defense Council
Statistikk fra National Resources Defense Council

Du kan lese hele rapporten her.

 

Prosessor, internminne og grafikkort

Prosessoren i maskinene er nesten identiske, med så små forskjeller at det ikke ville vært merkbart i en praktisk sammenligning.

Større forskjell er det på internminnet, der de i utgangpunktet har like mye, men forskjellige typer.

Xbox One bruker et minne av typen ddr3 som går i 2 133 megahertz mens Playstation 4 bruker en betydelig raskere gddr5 som går i 5 500 megahertz.

Det betyr at Playstation 4 kan sende hele 176 gigabyte data hvert sekund gjennom internminnet, mens Xbox One klarer 68,3 gigabyte.

 

Intern harddisk og ekstra lagring

Man kan kjøpe begge konsollene med enten 500 gigabyte eller 1 terrabyte. Dette er lurt å tenker på ved kjøp. I dag går det ikke an å bytte harddisk på Xbox One uten å bryte garantien, mens på Playstation 4 er designet sånn at man kan bytte ut harddisken.

Det går heldigvis an å koble til en ekstern harddisk gjennom usb-portene på baksiden. Kravet for det er at den må minimum har kapasitet på 256 gigabyte og usb 3.0-støtte.

 

Playstation 4 har mulighet for høyere oppløsning

En av de mest synlige forskjellen er at flere Xbox One spill spilles i dårligere kvalitet enn på Playstation 4. Både Battlefield 4 og Star Wars: battlefront (beta versjonen) spilles i 1 280 x 720 pixler på Xbox one mens Playstation 4 har høyere oppløsning på 1 600 x 900 pixler.

I kampens hete betyr kanskje ikke dette så mye, men det er noe å tenke på. Detaljene og skarpheten er bedre på Playstation 4, mens Xbox One har en tendens til å miste bildefrekvensen (fps) i de tyngste grafiske situasjonene i krevende spill.

 

 

Killzone Halo
Venstre: Killzone. Høyre: Halo.

 

Spillutvalg

Spillutvalget til begge konsollene er bredt og godt. De fleste titlene kan man spille på begge konsollene.

En fordel med Xbox er at man kan spille de samme spillene som på Xbox 360. Så har du kjøpt og registrer spill tidligere kan du laste dem ned og spille dem på Xbox One også. Dette har ikke Playstation 4 støtte for, noe som kan være en avgjørende faktor for noen.

Her er noen spill som er eksklusive for Xbox One og Playstation 4. (Her har vi ikke tatt bort de spillene som kan spilles på PC):

Xbox one

Playstation 4

 

Mediaspelare till Playstation 4
Mediespilleren til Playstation 4

Konsollene som mediespillere

Dagens maskiner er like mye en mediespiller som en spillkonsoll. Microsoft brukere dette sterkt i markedsføringen, men selv om ikke Sony er like offensiv betyr ikke det at den ikke er like fullverdig til å spille av lyd og video. Ikke helt uventet finnes det noe begrensninger å ha i bakhodet før man kjøper en konsoll som mediesenter og disse går vi gjennom her.

 

Bluray

Xbox 360 klarte bare å spille av dvd så da Xbox One kom med støtte for bluray var det på tide. Playstation har kunnet spille av Bluray siden Playstation 3.

 

Filmtjenester

I dag finnes det mange filmtjenester man kan laste ned i form av apper. Xbox One kan blant annet tilby Viaplay og Netflix, mens Playstation 4 også kan legge til HBO nordic på listen. Vil man se video gratis finner man også Youtube, Crunchyroll og Twitch for å nevne noen. Hvilke som finnes til de respektive konsollene kan variere.

Hvilke apper som er åpne for Xbox One kan du lese mer om her og hvilke som støtter Playstation 4 kan du følge med på her.

 

4K

Her er det dessverre ikke noen oppløftende nyheter. Begge konsollenes grafikkprosessorer har støtte for 4K, men det er hdmi-porten og støtten for 4K i realiteten som setter begrensninger. Begge produsentene sier at det ikke vil fungere på disse konsoll-generasjonene, så ønsker du dette er PC et bedre valg hvis man ikke vil vente til oppgradering er på gang.

Tilbehør

Uansett hvilken konsoll du velger finner man ett bredt tilbud av tilbehør både fra de offisielle produsentene og tredjeparts produsenter. Her er tre ting både Microsoft og Sony tilbyr i sine butikker:

 

Vänster: Handkontroll till Xbox one Höger: Handkontroll till Playstation 4
Venstre: Håndkontroll til Xbox One. Høyre: Håndkontrol til Playstation 4

 

Håndkontroller

Xbox One og Playstation kommer med minst en håndkontroll når du kjøper konsollen. Man kan også kjøpe ekstra og disse kan komme i ulike farger og temaer. Utover det er det egentlig bare en smakssak bortsett fra Xbox One som tilbyr en Elite-kontroll med ekstra funksjoner (og ekstra høy pris).

 

Överst: Kinect för Xbox One Nederst: Playstation camera för Playstation 4
Øverst: Kinect for Xbox One Nederst: Playstation Camera for Playstation 4

 

Kamera

Microsoft har satset hardt på Kinect-kamera sitt med tett integrasjon med Xbox One for stemmestyring, skype-samtaler og automatisk innlogging med gjenkjennelse. Sony tilbyr de samme funksjonene bortsett fra støtte for skype-samtaler.

 

Vänster: Headset för Playstation Höger: Headset för Xbox
Venstre: Headset for Playstation Høyre: Headset for Xbox

 

Headsett

Begge produsentene tilbyr også headsett. Begge har mikrofon for å kunne spille med venner online. Vil man ha noe mer avansert finnes det mange tredjeparts produsenter som tilbyr headsett i alle prisklasser.

 

Så, hvilken skal du velge?

 

Nå alt dette er sagt er det fortsatt vanskelig å velge. Pris og prestasjon er bare en liten faktor som spiller inn når man skal velge konsoll.

Favorittspill, tidligere erfaringer, hvordan håndkontroller føles i hånden, bruker man Skype, vil man spille gamle spill fra forige generasjons konsoll – alt dette spiller inn når du står i butikken og skal velge.

Playstation 4 har en liten fordel med muligheten for å bytte ut harddisk og lavere strømforbruk, men den har ikke mulighet for å spille av spill fra tidligere konsoller, man kan ikke koble til ekstern harddisk for lagring og kan ikke kobles til Microsofts øvrige tjenester som Xbox One kan.

Begge konsollene har fordeler og ulemper som til slutt gjør at mange faller tilbake på hvilke spill man ønsker å spille.

Hvilken konsoll bruker du i dag, eller hvilken har du tenkt å gå til innkjøp av? Skriv gjerne i kommentarfeltet og fortell om dine opplevelser!

 

Les mer

Offisielle nettsidene til Xbox One fra Microsoft

Offisielle nettsidene til Playstation 4 fra Sony

Inlägget Xbox One eller Playstation 4 – Hvilken velger du? dök först upp på Prisjakt Forbruker.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 55